HALI BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

HALI BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?
·  Halı için düzenli temizlik şarttır. Düzenli bakım, kir ve lekelerin görünürlüğünü, halı içerisine sıkışmış kirlerden kaynaklı aşınmayı minimum düzeye indirmekte, ilk günkü görünümünün korunmasını sağlamakta ve halının ömrünü uzatmaktadır.

·  Halının bütün yüzeyi; güçlü ve tercihen fırçalı elektrik süpürgesiyle, halı üzerindeki trafik yoğunluğuna bağlı olarak, günlük veya haftada en az iki kere süpürülmelidir. Süpürme işlemi, halının hav ipliklerinin yatış yönünde ve yavaş hareketlerle yapılmalıdır.

·  Halıların uzun süreli kullanılabilmesi için yıkanmaması, çırpılmaması ve dövülmemesi gerekmektedir.

·  Halı; şampuan ve su karışımı ile elde edilen köpük ile silinerek temizlenmelidir. Köpük haricindeki şampuanlı su ile temizlenmesi durumunda, halı üzerinde kalıcı lekeler oluşabilmektedir. Unutulmamalıdır ki, su da halılar için kirletici bir maddedir.

·  Temizlikten sonra halı kısa sürede kurutulmalı ve nemli bırakılmamalıdır. Kurutma işlemi, halının alt kısmı üst yüzeye gelecek şekilde kızgın olmayan güneş ortamında yapılmalıdır.

·  Silme işlemi ile temizlik kimyasalının halı yüzeyinden yüzde yüz uzaklaştırılması mümkün olmamakta ve en iyi halı şampuanı kullanılsa dahi, temiz su ile çok iyi durulanmadığı takdirde tortu kalması halinde (güneş ışığının etkisi ile) kimyasal reaksiyona girerek halı yüzeyinde sararmalara yol açmaktadır.

·  Halı; deterjan, sert yüzey temizleyicileri, çamaşır suyu ve tuz ruhu gibi maddelerden uzak tutulmalı ve asla temizlikte kullanılmamalıdır. Çünkü bu tür maddeler halı dokusuna zarar vererek halının çürümesine neden olabilmektedir. Genel temizlik için sadece halı şampuan köpüğü yeterli olmaktadır.

·  Shaggy halı türlerinin temizlenmesi sürecinden önce, ters çevrilerek içerisine birikmiş olan atıkların iç kısımdan uzaklaştırılması gerekmektedir.

·  Açık zeminli halılar daha kolay kir göstermekte ve daha zor temizlenmektedir. Halı seçimi yapılırken kullanılacak yerin durumuna göre zemin rengi belirlemek, daha sonraki kullanım kolaylığı için faydalı olmaktadır. Unutulmamalıdır ki, hiçbir leke çıkarıcı lekelenen eşyaya zarar vermeden bütün lekeleri tamamen çıkartamamaktadır.

·  Halı üzerinde oluşan leke, anında ve doğru müdahale edilmesi durumunda giderilebilir.

·  Halının üzerine dökülen sıvı, hemen emici bez, kâğıt havlu veya vakumlu süpürge ile halıdan uzaklaştırılmalı ve dökülen maddenin cinsine göre işlem yapılmalıdır.

·  Leke çıkarma işlemi, leke çıkarmada kullanılacak kimyevi bir madde ile öncelikle halının görünmeyen bir yerinde denenmelidir.

·  Temizleme işleminin yapıldığı bölgede bulunan hav iplikleri dik duracak şekilde, yumuşak plastik uçlu fırça ile taranmalıdır.

·  Halının üzerine ayak kısmı sivri veya dar eşyalar konulmamalıdır. Halı üzerindeki eşyalar ne olursa olsun belirli aralıklarla halının veya eşyaların yeri değiştirilmelidir. Aksi takdirde halı havı deforme olacaktır.

·  Ağırlık altında kalan halı çekilerek çıkartılmak istendiğinde, overlok ve sırt örgüsünün sökülüp yırtılmamasına dikkat edilmelidir.

·  Ağır eşyaların altında kalan hav ipliklerinin ezilmesi durumunda, bu bölgedeki hav iplikleri tercihen önce yumuşak plastik uçlu bir fırça ile fırçalanmalı daha sonra da fırçalı bir elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.

·  Hav ipliği cinsi ne olursa olsun halı yüzeyi, 70 0C ve üzerindeki herhangi bir maddeyle temas ettirilmemelidir(SU, ÇAY, ÜTÜ VB.).

·  Halı yüzeyinde, kullanım yoğunluğu farkı olan yerler arasında farklılıklar olması kaçınılmazdır. Özellikle düz ve açık zeminli halılarda bu durum daha da belirginleşmektedir. Bu durumun önüne geçmek amacıyla, halı belirli aralıklarla yer değiştirilmelidir.

·  Polipropilen halılarda, halı yapımında kullanılan elyafın özelliğinden dolayı daha kolay ve kısa sürede keçeleşme, deforme vb. gibi olumsuz durumlar gerçekleşebilmektedir. Bu halılar alınırken kullanım yoğunluğunun az olduğu yerlerde kullanılması gerekliliği göz önünde bulundurulmalıdır.

·  Halı taşınırken veya muhafaza edilirken kesinlikle katlanmamalıdır. Her zaman rulo halinde taşınmalı veya muhafaza edilmelidir. Muhafaza yeri; nemli, rutubetli veya direkt güneş ışığı alan cam yakını vb. olmamalıdır.

·  Taşıma esnasında sert ve sivri cisimlerin halıyı zedelememesine özen gösterilmelidir.

·  Akrilik ipliği kullanılarak üretilmiş halılarda bir miktar tüy dökülmesi kaçınılmazdır. Düzenli olarak vakumlu elektrik süpürgesi ile süpürülen halılarda bu durum çok kısa sürede yok denecek kadar azalmaktadır.

·  Halılarda görülen gölgelenme (bazı ipliklerin farklı tonlarda görülmesi) üretim kaynaklı bir sorun değildir. Halının kullanım yoğunluğu farklılıkları, nem farklılıkları ve zemindeki düzgünsüzlük farklılıklarından kaynaklanan gölgelenme sorunu özellikle açık zeminli düz halılarda daha çok gözlemlenmektedir.
 

·  Bazı halılarda ayak izleri görülebilmektedir. Bu durum halının kullanıldığı yere, kullanılan desenin sadeliğine ve hav ipliklerinin parlaklığına bağlı olarak artıp azalabilmektedir. Bu tür izlerden rahatsız olan kullanıcıların daha karışık ve koyu renkli desenler tercih etmesi tavsiye edilmektedir.

·  Halı havının uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalması durumunda renklerde değişim meydana gelebilmektedir. Doğrudan güneş ışığı alan yerlerde halının yeri sık sık değiştirilmeli veya direkt güneş ışığı alınan saatlerde pencerede perde kullanılarak bu durumun önüne geçilmelidir.

·  Farklı partilerdeki hav iplikleri ile üretilen halılarda bir miktar ton farklılığı olabilmektedir. Ayrıca daha önce alınıp bir süre kullanılmış halı ile yeni halı arasında da farklılık olmaktadır. Eski halı ile eş olarak kullanılmak üzere halı alınırken bu durum göz önünde bulundurulmalı ve mağazada eşleştirilerek alınmalıdır.

·  Yan yana serilmek üzere halı alınırken, farklı tarihlerde üretilen halılarda renk tonu farkı olma ihtimaline karşı, önceden yan yana serilerek kontrol edilmelidir.

·  Yuvarlak, oval ve sekizgen halılar her kenarı overlok dikilmiş olarak satılırlar ve bu halılarda halı dokuma yönünde (normal halıda saçak takılan bölge) olan kenarlar, yan kenarlara nazaran halı dokuma tekniği gereği daha zayıf overlok tutma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla çırpma ve dövme bu halılarda overlok patlamalarına sebebiyet vermektedir. Bu tür halılar alınırken ve kullanılırken bu özellik dikkate alınmalıdır.

 


Resim Galerisi